piątek, 14 lutego 2014

Sos sofrito

Czy sos jest zdrowy? Często słyszymy, że w zdrowej kuchni należy ograniczyć ilość spożywanego sosu. Ale jest sos, który jest zdrowy i pomocny! Chodzi o cudowny nektar dla naszego serca, czyli sos sofrito.

W jaki sposób sos pomidorowy pomaga unikać zawałów serca? Dzięki wchodzącym w jego skład przeciwutleniaczom. Bardzo skuteczne w zapobieganiu schorzeniom są nawyki żywieniowe. Sos sofrito jest powszechną potrawą kuchni śródziemnomorskiej. Głównym składnik to pomidory uzupełnione cebulą, oliwą z oliwek i inne warzywa. Co ciekawe, składniki sosu sofrito spożywane oddzielnie nie dają takich korzyści zdrowotnych, jak połączone razem. Między składnikami  sosu zachodzi bowiem związek synergiczny.


Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie odkryli, że sos sofrito zawiera aż 40 przeciwutleniaczy, zwanych polifenolami. Chronią one serce przed stresem oksydacyjnym, odpowiedzialnym za schorzenia układu krążenia.

Uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie testowali najróżniejsze sosy i ich wpływ na nasze zdrowie. Sos sofrito okazał się najbogatszy w prozdrowotne związki polifenolowe. Czyli ma największe właściwości przeciwutleniające spośród wszystkich sosów.

Sos sofrito zawiera między innymi kwercetynę, znaną z dobroczynnego wpływu na nasze naczynia krwionośne. Kwercetyna zapobiega zlepianiu się płytek krwi, a w rezultacie hamuje powstawanie zakrzepów.

Brak komentarzy: