Owoce, które rodzi granatowiec właściwy - potocznie zwany granatem - są szczególnie popularne na Bliskim Wschodzie. Owoce grantu w Polsce zyskują na popularności i dostępne są w sklepach i supermarketach przez prawie przez cały rok.
Sprawdzając sklepowe półki możemy też trafić na smaczne przetwory z granatów, przede wszystkim sok i melasę. Skąd moda na owoc granatowca? Oprócz walorów smakowych owoce granatowca są cenne dla ludzkiego organizmu ze względu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze.
Owoc granatu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się ludzkiego organizmu. W skład niezwykłego owocu wchodzą polifenole. Posiadają one silne działanie przeciwutleniające, łagodzą stany zapalne oraz skutecznie zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych schorzeń układu krwionośnego.
Różne badania podkreślają pozytywne działanie owoców granatu w leczeniu schorzeń nowotworowych. Sok z owoców granatu ma działanie powstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, układu oddechowego, jelit oraz piersi. Składniki soku z granatów hamują inwazję komórek nowotworowych oraz przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się przerzutów tej nieprzyjemnej choroby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz