niedziela, 9 października 2016

Dlaczego warto karmić piersią?

Nauka zna obecnie wiele czynników odpowiedzialnych za to, że kobieta nie karmi piersią swojego potomka. Często nie może tego robić z najróżniejszych powodów. Powody zaś mogą być trywialne!

Karmienie piersią bywa też bardzo bolesne dla matki, pojawiają się ślady, rany i blizny, a ból może być nie do zniesienia. Czasami dziecko nie chce przyjmować w ten sposób pokarmu. Jednak jeśli karmienie piersią okazuje się to wykonalne, to warto zachęcać młode matki, żeby karmiły piersią swoje maleństwa.

W zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia dziecku rekomendowane jest karmienie matczynym pokarmem przez pierwsze sześć miesięcy jego życia. WHO zaleca, żeby w początkowym okresie życia dziecka karmić je wyłącznie mlekiem matki. Jest przez dziecko szybko i łatwo trawiony, tani i szybko dostępny, na dodatek zawsze świeży, ciepły i czysty. Pokarm matki zawiera wszystkie składniki potrzebne do rozwoju dziecka.

Karmienie piersią matki okazuje się jedynym sposobem żywienia noworodków i niemowląt, który zapewnia dziecku właściwy rozwój oraz optymalny stan zdrowia maleństwa. Karmienie piersią przynosi liczne korzyści. Dlatego powinno być kontynuowane aż do drugiego roku życia maleństwa lub dłużej, ale już po pół roku uzupełniane stopniowo o produkty żywieniowe. Bo mleko matki zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe bobasa w jego pierwszych miesiącach życia.

W mleku matki znajduje się białko, które jest lekkostrawne oraz łatwo przyswajalne.  W pokarmie kobiety jest kilka razy więcej wolnych aminokwasów niż w krowim mleku. Ponadto, mleko matki nie zawiera silnego alergenu, charakteryzującego krowie mleko, czyli beta-laktoglobuliny.

Cholesterol wchodzący w skład pokarmu z kobiecej piersi jest ważnym budulcem osłonek mielinowych komórek nerwowych. Cholesterol wpływa pozytywnie na dojrzewanie ośrodkowego układu nerwowego młodego człowieka.

W mleku matki znajdziemy sporą ilość enzymów wspomagających funkcjonowanie enzymów dziecka. Znajdziemy w nim też tłuszcze wielonienasycone, niezbędne dziecku do wzrastania oraz tworzenia zapasów energii. Tłuszcze wielonienasycone stanowią budulec komórek nerwowych i komórek siatkówki oka. 

Karmienie dziecka mlekiem matki jest naturalne, bezpieczne, zdrowe, wygodne oraz ekologiczne. Zapewnia optymalny rozwój  potomstwu oraz wzmacnia ciepłą, pozytywną relację między mamą i dzieckiem. W przeciwieństwie do karmienia mlekiem sztucznym nie wymaga dodatkowych wydatków.

Brak komentarzy: