czwartek, 3 kwietnia 2014

Stewia zamiast cukru

Stewia została odkryta w Ameryce Południowej, gdzie rdzenna ludność stosowała ją od wieków. Rdzenni mieszkańcy Ekwadoru używali stewii przez wiele tysięcy lat. Stosowali ją do słodzenia yerba mate i do poprawy funkcjonowania serca.

Obecnie stewia stała się żywnościową bronią do walki z wszędobylską otyłością. Już jest modna, chociaż jeszcze nie do końca znana koneserom zdrowej żywności w Polsce.


Stewia pochodzi z rodziny astrowatych i obejmuje około 240 gatunków. Występuje w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej, aż po Meksyk i USA.

Jest ponad 300 razy słodsza niż tradycyjnie stosowany w europejskiej kuchni cukier buraczany, czy trzcinowy. Tak więc możemy dodawać ją do potraw bez poczucia winy, ponieważ nie jest kaloryczna.

Europejczycy odkryli stewie w XVI wieku. Badacz, który tego dokonał nazywał  się Petrus Jacobus Stevus. Odkrytą przez siebie roślinę nazwał więc w nawiązaniu do swego nazwiska.

Zobacz również: Korzyści z jedzenia stewii

W XX wieku Japonia stała się największym rynkiem konsumentów stewii. Obecnie stewia zajmuje ponad 40% japońskiego rynku słodzików. Stewia rozpowszechniła się także wśród krajów Azji zyskując dużą popularność w Malezji, Korei, Tajlandii, Tajwanie i Chinach. Od lat stosowana jest w Izraelu, Paragwaju, Peru i Brazylii.

Brak komentarzy: